Balıkçılık gibi her evresinin oldukça zahmetli ve zorlu olduğu bir sektörde 1983 yılında Antalya ve ilçelerinde taze balık perakendeciliği ile başlayan yolculuğumuz sabırla, sebatla, emekle bizi Akdeniz Bölgesinin en önemli su ürünleri tedarikçisi haline getirmiştir.
1994 yılında alabalık yetiştiriciliği alanında yatırımlarla yetiştiricilik alanında da aynı sabır ve emekle kendimizi var ettik. Halen 920 ton sofralık alabalık ve 5.000.000 adet yavru kapasiteli dört ayrı tesiste doğa dostu yöntemlerle yetiştiriciliğe devam etmekteyiz.
2008 yılında vizyonumuza uygun olarak ihracat hedefimizi gerçekleştirebilmek ve su ürünleri tedarikçisi olarak giderek yükselttiğimiz çıtayı daha da yükseltmek adına Dersu Balık İşleme Fabrikasını kurduk. İşleme tesisimiz Antalya’nın Manavgat ilçesinde 7500 m² alan üzerinde kurulu olup 2.500 m² kapalı alan kapasitesine mevcuttur.
Modern makine ve ekipmanlarla donatılmış ve oldukça hijyenik şartlarda 1500 ton / yıl taze balık ve 384 ton füme balık işleme kapasitesiyle üretim yapmakta olan tesisimiz, gerekli başvurulardan sonra 2009 yılında AB üyesi ülkelere ihracat iznini almış ve ihracat faaliyetlerine de başlamıştır.
Tesisimizin dondurulmuş ürün depolarında bin ton ürün depolanabilmektedir.
Yetiştiricilik tesislerinden ve avcılık gemilerinden getirtilen ürünler müşteri taleplerine bağlı olarak ya taze soğutulmuş olarak ya da işlenerek taze temizlenmiş, fileto veya dondurulmuş olarak sevk edilmektedir.
Dersu Balık İşleme Fabrikası bünyesindeki Smokehouse bölümünde ise başta füme ürünler olmak üzere marinatlar, karışık deniz mahsulleri salataları, soslu ürünler, balık pastırması vb. ürünler üretilmektedir.
Müşteri memnuniyeti ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla her türlü olumsuzluğa sıfır tolerans ilkesiyle çalışan Dersu Balık İşleme tesisinde üretilen tüm ürünlerde, doğadan sofraya gıda güvenliğinin tam olarak sağlandığı an be an kayıt altına almaktadır.
Bunu da halen uygulanmakta olan IFS, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’yle gerçekleştirmektedir.
1983’ten bugüne geçen zaman içerisinde giderek gelişen, değişen su ürünleri sektöründe Dersu olarak en önemli sermayemiz dürüstlük ve paydaşlarıyla kurduğu güven ilişkisi olmuştur.
Gıda güvenliği sistemleri, gıda kaynaklı tehlikelerin azaltılması için etkin bir yöntem olan “çiftlikten sofraya gıda güvenliği” (farm to table) yaklaşımını öne çıkarmaktadır.
Gıda kaynaklı tehlikelerin önlenmesi için temel yaklaşım, ham maddeden başlayarak gıda tüketimine kadar gıda zincirindeki her bir aşamanın dikkatle incelenmesini ve kontrol tedbirlerinin uygulanmasını gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda;
Dersu, gıda güvenliğinin çiftliklerden başladığının bilinciyle tehlikeleri kaynağında kontrol etmeyi esas alır. Yetiştirdiğimiz balıklar evrensel gıda güvenliği ilkelerine göre, kalite standartları ve hijyen koşullarına göre üretilmektedir.
Tedarikçilerimizden temin ettiğimiz ürünler için de aynı yaklaşımı benimsemiş olup, önceliğimiz her zaman bu kalite standartlarını benimsemiş tedarikçilerle çalışmaktır. İşletmemize giriş yapan bütün su ürünlerinin organoleptik muayenesi ile parazit vb. kontrolleri yapılmaktadır.
Gerek kendi balıklarımızın gerekse de tedarikçilerimizden temin ettiğimiz balıkların düzenli olarak mikrobiyolojik, kimyasal analizleri ile kalıntı analizleri vb. yaptırılmaktadır.
İşlemede kullandığımız su ve buzun düzenli olarak mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapılmaktadır.
Gerek yetiştiricilik gerekse de işlemede kullandığımız her türlü girdi için de aynı hassasiyeti gösterip insan sağlığı açısından sakıncalı olabilecek hiç bir katkının varlığına izin vermiyoruz.
Üretimde kullandığımız bütün materyallerin ‘’Gıdayla Temas Uygunluk Belgesi’’ mevcuttur.
Hem yetiştiricilikte hem de işlemede tam bir izlenebilirlik sağlıyoruz. Yetiştirdiğimiz, işlediğimiz her bir ürünümüzü geriye dönük olarak izleyebiliyor, nerede yetiştiği ya da avlandığı, hangi koşullarda muhafaza edildiği, hangi aşamalardan geçtiği vb. konuları kayıt altına alıyoruz.
Ürün güvenliği ile ilgili fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve organoleptik parametreler kontrol edilmekte, bu bağlamda raf ömrü, et kalitesi ve kalıntı analizleri dikkatle gerçekleştirilmekte ve kontrol edilmektedir.
Gerek yetiştiricilik gerekse de işleme alanında temel ilkemiz tam bir sürdürülebilirlik olup doğa dostu ve çevreye zarar vermeyen yöntemleri esas alıyoruz. Öyle ki, atık su arıtmamızdan Nifrit Deresi’ne verdiğimiz suyun kalite parametreleri alıcı ortamdan çok daha üstün çıkmaktadır.
İşletmemizde kurulu bir Çevre Yönetim Sistemi dâhilinde çalışıyoruz. Halen çevresel etkileşimleri tam bir kontrol altına almayı sağlayan ve işletme faaliyetlerini en verimli şekilde devam ettirmeyi sağlayan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’miz mevcuttur.
İhracatçı bir firma olarak düzenli olarak Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından denetlenmekteyiz. Ancak, bu denetimlerin yanı sıra otokontrol amaçlı olarak işletmemizde kurulu IFS ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin gereği olarak düzenli olarak kendi iç denetimlerimizi gerçekleştirmekteyiz.
IFS ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemimiz sayesinde ‘’doğadan sofraya’’ gıda güvenliğini sağlamaktayız. Bu sistemin gereği olarak sürekli iyileştirmeler yapıyor, personel eğitimleriyle gıda güvenliği bilincini maksimum seviyeye çıkarıyoruz. Dolayısıyla uluslararası standartlara uygun, kaliteli, güvenilir ve sağlık açısından en güvenli ürün ve hizmeti üretiyoruz.
Tüm bunların toplamı olarak ‘’Neden DERSU?’’ sorusuna tek bir yanıt verecek olursak;
Çünkü biz, kendi çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz/ yediremeyeceğimiz hiçbir ürünü satmıyoruz.
Yaşadığımız yüzyılda, toplum ve doğanın geri kalanıyla kurulan ilişkinin sürdürülebilir olmadığını kabul etmek ve insan-doğa ilişkilerini ciddi olarak yeniden sorgulamak durumundayız.
Böyle bir çaba bizi hem doğrudan şu anda tüm çıplaklığıyla kendini hissettiren ekolojik ve toplumsal sorunların kaynağına götürecektir hem de sürdürülebilirlik konusunun öneminin daha bir güçlü anlaşılmasını sağlayacaktır.
Su ürünleri sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması, gelecek nesillerin de su ürünlerine kolaylıkla ulaşabilmesi temel amaç ve hedeflerimizdendir. Sektörde attığımız her adımda bize yön veren bu bilinçtir.
Dersu Balık kendini salt bir ticari firma olarak konumlandırmayıp her şeyimizi borçlu olduğumuz doğa ve topluma karşı kendini her zaman minnettar hisseder.
Tüm ticari ilişkilerinde ve iş süreçlerinde her türlü ayrımcılığın karşısında olup dürüstlük, güven ve şeffaflık ilkeleriyle hareket eder.
Müşteri odaklılık, müşteri beklentilerini azami ölçüde karşılama temel prensip olarak tüm çalışmalarımıza yön veren birinci hedefimizdir.
Başlı başına sorunlar yumağı anlamına gelen hayat ve iş süreçleri karşısında her bir Dersu çalışanı çözüm odaklıdır. Hayat sorun, Dersu çözüm demektir.
Her bir Dersu çalışanı tüm iş süreçlerinde yenilikçi, kişisel gelişimi ön planda tutan, yeni fikirleri ve sektörel gelişmeleri takip edip her zaman daha iyisini hedefleyen yapıdadır.
Görev ve sorumluluk bilinci çalışmalarımız yön verir. Dişlinin bir parçası olarak en alttan en üst kademeye kadar yapılan her işin değerli ve anlamlı olduğu, birinin aksamasının diğerlerini de aksatacağı bilinciyle hareket eder.
Her alanda israfa karşı olma, doğa ve firma kaynaklarını gereksiz yere harcamama, giderleri en akılcı tarzda minimuma indirme temel değerlerimizdendir.
Vizyonumuz
Sürekli bir gelişim içerisinde olan su ürünleri sektöründe, yaptığımız yatırımlarla ülkemizde su ürünleri sektörünün bilinen, tanınan ve güvenilir bir markası haline gelerek iç piyasada ve dünya ölçeğinde pazar payımızı arttırarak referans gösterilen evrensel bir markaya dönüşmek.
Misyonumuz
Yaşadığımız çağda giderek azalan, ulaşılması zorlaşan en önemli ve sağlıklı doğal protein kaynağı olan su ürünlerine yurdumuzun her bir ferdinin ulaşabilmesini sağlamak, balığın, su ürünlerinin her eve girmesini sağlamak, bizden sonraki nesillerin de balık tüketebilmesini sağlayabilmek adına bütün yatırımlarımızda sürdürülebilir balıkçılık anlayışını esas alarak doğa dostu, ekonomik ve kaliteli yetiştiricilik ve işleme anlayışıyla halkımız, ülkemiz ve firmamız için ekonomik, sosyal vb. çok yönlü değer yaratmak.